Михаил Миков: Подкрепата на другарите ми дава увереност, че нашият път е верен

Михаил Миков: Подкрепата на другарите ми дава увереност, че нашият път е верен

Расте доверието в БСП – делегатите ще оценят мнението на съпартийците си и нагласите на гражданите

БСП изчисти левия си образ – като разбиране за себе си, но и като усещане у хората

Левият етикет на АБВ все повече избледнява, докато лявото опозиционно поведение на БСП става все по-ярко

Организационно оздравихме и укрепихме партията

Интервю за в-к “24 часа”. С лидера на БСП Михаил Миков разговаря Лиляна Клисурова.

- Г-н Миков, рекорден брой са номинираните за лидерския пост – 32-ма. Как си го обяснявате?

- Причините са в това, което представлява БСП. Партията ни е демократична. Изборът на председател е въпрос, който се решава от конгреса. Отговорът му не е предварително даден от лидера, както е в други партии. Политическото съревнование не е с предизвестен край и големият брой кандидати показва, че много хора виждат реален шанс да получат подкрепата на съпартийците си. Същата конкурентност има и за другите органи. Друг въпрос е дали даден кандидат търси подкрепа лично за себе си, или за политиката. Броят на кандидатите показва също, че много хора виждат перспектива пред БСП като важен политически фактор.

- Срещу вас се изправят много от знаковите имена в партията. Как ще убедите делегатите да гласуват доверие отново на вас? Какво ви отличава от останалите?

- Увереност ми дава, че мнозинството от социалистите подкрепя политическия курс, който БСП пое, откакто с моите съмишленици и другари поехме отговорността за партията. Това стана в изключително труден момент. Социологията напоследък показва плодовете на усилената ни работа – расте доверието в БСП и сред гражданите. Партията ни е изключение с тази добра тенденция. Убеден съм, че делегатите на конгреса ще оценят това. А от претендентите за председател не се чува категорично отрицание на левия курс, който ни връща към корените на левицата – там, където искат да ни видят и членовете и симпатизантите на БСП, и мнозинството от гражданите, за които е нашата политика. А иначе в партията има имена, които са многознакови, дори многозначителни.

- Какво успяхте да промените в партията за вашия кратък мандат?

- БСП последователно изчисти левия си образ – като разбиране за себе си, но и като усещане у хората. Постави се стабилно начало на организационното оздравяване и укрепване на партията. Изяснихме членския състав и подобрихме прекия контакт със социалистите – водим активна кореспонденция, получаваме по електронната поща много критики и предложения. На този конгрес близо половината от председателите по места са нови. С енергията си те ще реализират политиката на партията в своите общини. В партийните органи на всички нива влизат млади хора с амбицията да правят политика. Няма да забравим и нашите другари, които направиха крачка встрани заради това обновление, но могат още да дадат на БСП. На тях казвам “Благодаря!” и изразявам увереност, че продължаваме да вървим заедно напред. С организационни съвети връщаме БСП в общини, където левицата беше почти престанала да съществува или бе станала жертва на лични конфликти и външни интереси.

- Много критики отнасяте за левия завой на партията. Какво ви дава увереност да твърдите, че посоката е вярна?

- Критиките не са срещу връщането на БСП към корените на лявата идея, която не е стара, нова или брандирана по друг начин, а е истинска. Съпротивата срещу този процес не е с политически мотиви. Атрактивно е да се каже: “Не съм съгласен” или “Аз съм различен”, и много по-лесно ще попаднеш в медиите. Особено в тези, които обслужват дясното и с охота експонират противоречията в БСП, за да отслабят усещането за сила и единство. Ако четете и слушате внимателно авторите на тези заявки обаче, ще видите, че това не е така. Отношението на социалистите и подкрепата на другарите ми дава увереност, че вървим в правилната посока и че нашият път е верен. Курсът ни е ляв, не е по-ляв, отколкото трябва, или по-малко ляв, отколкото някой иска. Не е завой, а последователна политическа линия в интерес на хората.

- Първанов ви набеди в задкулисни договорки с ГЕРБ и видя подготовката за следваща управленска формула ГЕРБ – ДПС – БСП. Ако следваме максимата, че без огън няма дим, какво му дава основание за подобно твърдение?

- В тази формула има дясна партия, с която вече отказахме управление, защото сме лява политическа сила. Има и либерална партия, с която също имаме различия, например по отношение на прогресивното данъчно облагане. АБВ обаче се поддаде на изкушението на властта и днес носи съотговорност за удрящите хората крайнодесни политики. Левият етикет на АБВ все повече избледнява, докато лявото опозиционно поведение на БСП става все по-ярко. ДПС с предишното ръководство често подкрепяше управляващите. Ще видим как ще е сега.

- БСП не е в най-силната си форма като опозиция. Атакувате министрите от РБ, но не персонално премиера. Защо?

- Безспорно е, че няма по-силно изявена опозиция от БСП! Но партията ни не може да е опозиция на един човек, а на дясното управление, в което той и партиите в него прокарват десни политики. Премиерът носи и лична отговорност, например за поведението на министрите на здравеопазването, на отбраната и външния, зад които май само той стои от някакви симпатии. Ясна опозиция сме на това правителство и по здравната, и по образователната, и по пенсионната политика. А министрите от РБ се държат като изтървани ястреби в поверените им сфери. Но за политическите щети нека мислят ГЕРБ и Борисов. Най-важни са последствията за гражданите. Затова предлагаме и наши алтернативи – за справедливо облагане на доходите, за гарантирани от държавата образование и здравеопазване, за по-ранно пенсиониране, за демографска политика, която ще спре изчезването на нацията.

- След конгреса за БСП предстои друга голяма тема – президентските избори. Какъв трябва да бъде кандидатът ви?

- Трябва да застанем зад кандидат, който ще привлече максимално широка подкрепа, който няма да предаде интересите на избралите го и ще бъде обединител на нацията и страж на конституцията, включително в частта за социалната държава – трудна и отговорна задача. Да оставим решението ѝ за след 9 май и ще ѝ посветим нужното внимание.

- Може ли да имате общ кандидат с АБВ?

- Може да имаме общ кандидат с други партии и организации. Такива, които участват в дясно управление и дават алиби за него, не се вписват в тези честни спрямо хората от левицата критерии.

- Костадин Паскалев предложи няколко знакови имена – Стефан Данаилов, Тома Томов, Андрей Пантев. Кого от тях бихте подкрепили вие, или имате друг фаворит?

- Важно е коя кандидатура ще получи подкрепата на социалистите и органите в БСП. Важно е най-вече кого ще подкрепят гражданите. Другото е продукт на лични симпатии – всеки в партията има такива, но те трябва да останат на заден план.