Михаил Миков в Ковачевци: Лявата идея е неизкоренима

Михаил Миков в Ковачевци: Лявата идея е неизкоренима

Стотици привърженици на левицата отбелязаха годишнината от рождението на Георги Димитров в Ковачевци

Председателят на БСП Михаил Миков, представители на ръководството на партията, стотици членове и симпатизанти на левицата отбелоязаха 133-тата годишнина от рождението на Георги Димитров в родното му Ковачевци.

„Ковачевци е дало на България, на социалистическата партия, на международното работническо и комунистическо движение, на Европа и света един достоен българин. Българин, чието име е записано със златни букви не само в българската история, записано е със златни букви в онази борба, в която работниците, синдикатлните дейци, социалистите, комунистите, земеделците са водили в едни мрачни за Европа и света години” – с тези думи лидерът на БСП Михаил Миков се обърна към събралото се множество в Ковачевци. Той продължи, че Димитров е тръгнал от тук, от едно малко селце на България, за да стигне и да се чуе неговата дума в Лайпциг, за да звучат неговите речи и тогава, когато работниците от пернишките мини излизат, за да търсят правата си и тогава, когато Европа трябва да бъде защитена от фашизма и тогава, когато победена България във Втората световна война трябва да запази границите си.

„Днес, ние признателните потомци, хората, които разбират, че лявата идея е неизкоренима, отдаваме почит на него, но отдаваме почит и на всички онези, които през годините се борят за един по-справедлив и достоен живот, за един по-свободен и демократичен живот”, каза още председателят на БСП. Той припомни, че преди няколко дни в Ковачевци е бил зам.-председателят на Японската комунистическа партия, за да поклони на българина Георги Димитров. „Това го казвам за онези, които нямат чувство за национална идентичност, чувство за историчност; онези, които смятат, че историята може да бъде трита. Необходима ни е повече солидарност и задружност, за да спрем онези, които искат да късат страници от историята, да попречим да се разрушава направеното, да търсим повече справедливост за тези, които с труда си изкарват залъка си”, каза още Миков. Той поздрави жителите и гостите на Ковачевци, както и кмета на общината за усилията му да създаде по-добри условия за живот.

По-рано през деня Миков и кметът на общината Васил Станимиров откриха Етнографски център „Сурвакари”, създаден с европейски средства.

Председателят посети и родната къща на Георги Димитров.

В тържественото отбелязване на годишнината участие взеха още: организационният секретар на НС на БСП Станислав Владимиров; председателят на Областния съвет на БСП – Перник Ненко Темелков, Венцислав Тодоров – председател на Общинския съвет на БСП – Ковачевци Борис Цветков – председател на Български антифашистки съюз, председатели на общински съвети в област Перник, Георги Димитров – внук на Георги Димитров.