Миков: „Протегнатата ръка” на Първанов е опит за отслабване на левицата

Миков: „Протегнатата ръка” на Първанов е опит за отслабване на левицата

„Очевидно става въпрос за декларативно изявление, чиято цел е да създаде допълнителни вътрешни противоречия в БСП” – така председателят на партията Михаил Миков коментира думите на лидера на АБВ Георги Първанов, които бяха интерпретирани като протегната ръка към левицата за съвместни действия около местните избори. Според Миков това е пореден опит за отслабване на левицата.

„Въпросът за възможните партньорства по време на местните избори все още не е в нашия дневен ред, но на първо място ще започнем разговорите с нашите партньори от БСП Лява България. За нас е безспорно ясно, че много трудно биха се постигнали политически партньорства с една партия, която участва в дясно управление, подкрепя дясно управление и най-вече гласува за десни мерки”, каза Миков на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

По думите на лидера на социалистите такова действия би било крайно безпринципно: „Безпринципно, защото не можеш да отнемеш на работещите бедни тези 408 лв. облекчение от облагането на минималната работна заплата и да твърдиш, че си социален коректив. Не може да подкрепиш замразяването на всички социални плащания на майките, първокласниците, на хората с увреждания – онези 14 мерки, които дясното правителство замрази и да говориш, че си за демографска политика, държейки сметка за кризисната ситуация в страната. Очевидно това е пореден опит да се отслаби влиянието на левицата в България, каквито бяха проведени няколко пъти в последната година”.

Председателят на БСП отбеляза, че партията ще търси конкретни партньорства в местните избори, но това ще стане на база на решения на нейните органи, а не с изявления на един или друг неин представител. Такава дискусия е планирана в рамките на предстоящите месеци и ще приключи до заседанието на редовния конгрес, което ще се състои през пролетта, посочи той. „Дотогава има редица други действия, формати, в които ще обсъдим различни въпроси, свързани с политиката, с организационното състояние и с възможните партньорства за предстоящите избори”, обясни Михаил Миков.

Миков: Разтревожени сме за икономиката

На днешното си заседание изпълнителното бюро на БСП обсъди редица въпроси от актуалната икономическа, социална и политическа обстановка в страната, обяви пред медиите председателят на БСП.

„Силно сме разтревожени от прогнозата на Европейската банка за развитие за икономическата ситуация в България и нейните перспективи”, отбеляза Михаил Миков. „Коригирането надолу на прогнозния БВП е един индикатор, който не може да не тревожи всички, на първо място правителството за провежданата икономическа политика. Очевидно е, че една такава корекция – в рамките само на 3 – 4 месеца двоен спад в прогнозата за годината – ще се отрази неблагоприятно на живота на обикновения гражданин.”

Посещението на Кери – награда за спрените от Борисов проекти

Лидерът на БСП коментира засилената външна политическа активност и визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас. По думите му става въпрос за „наградно посещение по повод спирането на трите големи инфраструктурни проекта от министър-председателя Борисов, и това като констатация на вицепремиера Бъчварова”.

„Настояваме правителството да провежда една балансирана външна политика, която да държи на първо място сметка за интересите на България”, заяви Михаил Миков.