Миков: Предлаганите промени са имитация на съдебна реформа

Миков: Предлаганите промени са имитация на съдебна реформа

„Предлаганите промени са имитация на съдебна реформа и самоцелни промени в Конституцията, заради промяна на ВСС”. Това заяви по БНТ председателят на БСП Михаил Миков. Той бе категоричен, че те няма да доведат до по-справедлив и бърз процес и до повече принципност при израстването и атестирането на магистратите.

„Ще се сменят само седящите в столовете на ВСС”, добави лидерът на левицата. Той определи разделянето на прокурори и съдии като абсурдно и попита как може да се определи член на ВСС, който е бил повече време съдия, но последната му длъжност е била прокурор. Миков подчерта, че това ще капсулира системите, ще ги направи по-непрозрачни и по-неотчетни. Според него няма и дума къде е обществеността, която до този момент по Конституция трябва да участва във ВСС, както и за представителите на адвокатите и научните работници. Той припомни тезата на БСП, че първо е трябвало да има законови промени – в Закона за съдебната власт, НПК, ГПК и ако те опират до промени в Конституцията, тогава да се пристъпи към това действие.

Неравенствата в такава степен нараснаха, че това вече крие риск за обществото

Миков представи предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, като демонстрира разликите със сегашното облагане чрез електронен данъчен калкулатор, създаден по инициатива на левицата.

„При заплата от 1514 лв. данъкът при сегашното и предлаганото облагане е равен, а под тази сума хората печелят от прогресивното облагане”, подчерта лидерът на БСП. Той даде пример с двама работещи съпрузи с по 1000 лв. доход и две деца, които ще спестят по 45 лв., месечно, ако се приеме предложението на БСП. Миков изчисли и колко ще бъде данъкът при така тиражираната заплата на шефа на БНБ от 45 000 лв., като изчисленията показаха, че с предложението на левицата данъкът ще е близо три пъти по-голям.

„Целта е малко повече справедливост, обществена солидарност и пълнене на хазната от там, от където има повече доходи. Неравенствата в такава степен нараснаха, че това вече крие риск за обществото”, каза още председателят на БСП.

Миков припомни и друго внесено от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложение за намаляване на ДДС-то за бебешките стоки – храни, памперси, детски столчета и др. и определи това като малък знак към „онези хора, които все още имат храбростта да отглеждат деца в България”. Той анонсира, че утре в парламентарния контрол очаква отговор от социалния министър какви са мерките на правителството за справяне с демографската криза. Председателят на БСП припомни и категоричната позиция на левицата срещу увеличената възраст за пенсиониране. „Управляващите решават въпроса не като се раждат повече деца и те утре стават работещи хора, а като намаляват годините, в които се плаща пенсия”, обясни разликите във вижданията Миков.

По темата с избора на омбудсман Миков заяви, че очаква подкрепа от парламентарните групи за кандидата на левицата Мая Манолова, ако всеки един от тях при тайното гласуване си отговори на въпроса какъв омбудсман е нужен на хората. „Мая Манолова ще бъде добър омбудсман с това, което е доказала като битка за правата на обикновения човек”, каза още лидерът на социалистите.

Относно предлаганите подуправители на БНБ той бе категоричен, че от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ нямат основания да ги подкрепят и припомни позицията на левицата за  пълна смяна на управителния съвет на банката.