Михаил Миков: Искаме достоен живот в справедлива България

Михаил Миков: Искаме достоен живот в справедлива България

БСП ще отстоява твърдите си позиции за защита на труда от капитала, категоричен е председателят на БСП и водач на листите на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 25 МИР-София и 5 МИР – Видин. Силно ляво представителство в следващия парламент ще служи на интересите на огромната част от българските граждани, подчерта Михаил Миков интервю за в-к „Дума”.

Г-н Миков, БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ първа обяви, че спира предизборната си кампания заради трагедията в Горни Лом. Призовах те другите политически сили да последват примера ви, а служебното правителство – да обяви ден за национален траур. Какви чувства и мисли ви вълнуват дни след инцидента?

Най-напред искам да изкажа солидарността на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ с трагедията на хората от Горни Лом. Всички ние сме съпричастни с тяхната мъка. Добре е, че и други партии последваха призива ни да се въздържат от прояви,несъвместими с усещането на национална трагедия. Освен човешкото отношение на съпричастност към нещастието, сполетяло хора та от Горни Лом, което усещам, си мисля и за хората на труда, които, притиснати от тежките условия, в които живеят, се принуждават да приемат рискове, които иначе не биха поели. От друга страна, в стремежа за все по-голяма печалба някои работодатели пренебрегват изискванията за обучение на персонала и безопасност на труда и това води понякога до трагични последици. За това БСП продължава без всякакво колебание да отстоява твърдите си позиции за защита на труда от капитала. Тя няма да е възможна, ако държавата не е достатъчно силна. Но силната държава не означава власт на един човек. Силна е справедливата държава, в която има ясни правила и се следи за ефективното им спазване. Мисля и за това колко важно е всички служители от администрацията и съдебната система да следят постоянно и неотклонно за правилното прилагане на законите. След всяка трагедия говорим за промяна на законодателството. Така беше и след взривовете в Челопечене, и след “Петолъчката”, след стрелбата в Лясковец. Но и най-добрият закон няма да помогне, ако не е правилно и качествено приложен от отговорните органи, ако липсва контрол за това. Ефективността на правоприлагането и завишените изисквания към контрола са друга наша позиция, чиято правота доказват подобни трагични инциденти. И затова ще продължим да отстояваме и нея все така убедено.

- Г-н Миков, каква е основната цел, която си поставя Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ на предстоящия парламентарен вот в неделя?

БСП вече изпълни една от целите, които заложи за тези избори – да обедини левицата около себе си и да се ангажира със защитата на ляво мислещите хора в България, да бъде изразител на техните интереси, да бъде гласът на лявото. Други партии, които се позиционират априори в ляво, успоредно твърдят, че политиката не може да е лява или дясна. С това не можем да се съгласим. Такова схващане принизява политиката единствено до стремеж за власт и компрометира всякакви принципи, от които ние не искаме да се откажем

На 5 октомври Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ търси доверието на избирателите с една основна задача – да осигури силно ляво представителство в следващото Народно събрание, да бъде незаобиколим фактор в бъдещото управление, независимо дали участва пряко в него или като силна опозиция. Тази цел е постижима именно благодарение на това ляво обединение, което присъедини към коалицията социалдемократически и комунистически партии, екологични организации. За разлика от АБВ, където участват нелеви, даже бизнес ориентирани формации.

- Предизборната кампания завърши. Каква е Вашата оценка за това как премина тя и какво ново научихте за живота на българите? Срещнахте се с много хора из цялата страна. Какви бяха посланията Ви към тях? За какво Ви питаха и какви бяха въпросите и исканията, които те поставиха пред Вас?

В хода на кампанията поставихме акцент върху прекия контакт с хората, за сметка на скъпите предизборни мероприятия. Направихме това, за да получим онази обратна връзка от членовете и симпатизантите, от българските граждани, която е истинско мерило за това дали една политическа сила върви в правилната посока.

Усетих у хората много енергия, ентусиазъм, позитивно отношение към това, което олицетворява БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – стремежът да преодолеем големия проблем на обществото ни – усещането за несправедливост, на работещите заради заплащането, на младите заради невъзможността за работа, на възрастните заради времето, в което са градили България и което днес не е оценено по достоен начин. Долових надеждата, че коалицията, която води БСП, ще представлява интересите на тези групи, ще работи за тяхната социална защита. Защото ние искаме една силна и по-социална държава, която всеки да усеща като нещо свое, държава, която защитава работника, производителя, потребителя от корпоративния интерес и монопола.

Хората, които искат политиката на развитие да продължи, трябва да се активизират и вече има знаци, че това се случва. Не трябва да позволяваме България да се върне към онази дясна политика, последиците, от която всички помним. Не трябва да оставим да се сбъднат заплахите на ГЕРБ за ново затягане на коланите, увеличение на цената на живота и орязване на социалните придобивки. Рисувайки измислен от тях апокалипсис, те точно това ни предлагат – ново замразяване, за което обаче не искат да са виновни. При срещите ми с гражданите долових, че страховете им са свързани най-вече с опасността да бъде сложен край на това, което започнахме. А служебното правителство вече прокарва антисоциалните мерки. Например – поскъпването на тока, което ще се отрази в цените на много продукти, ще струва близо 190 лв. на четиричленно домакинство.

- Заявихте, че БСП иска силна държава, а не силна власт за един човек. Доказа го управлението на правителството на Пламен Орешарски, което беше с мандата на левицата. Кабинетът направи и започна реформи във всички сфери на живота. Какво не успяхте да свършите за година и половина във властта и какво ще надграждате, ако БСП я спечели?

Да, БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ иска достоен живот за гражданите на една справедлива България, в която разчитаме на силната и демократична власт на парламентарната република, а не да очакваме милост и добро настроение от едноличната власт на авторитарно управление.

Кабинетът „Орешарски” постави началото на социалното размразяване, което обхвана доходите, пенсиите, детските добавки, майчинството. Само за година се създадоха над 50 хил. работни места, намаля младежката безработица, фирмите получиха глътка въздух с половин милиард възстановен ДДС, възстановихме швейцарското правило при актуализацията на пенсиите, намалихме цената на всяко посещение при лекаря за възрастните хора. Ние, социалистите, искаме доверие, за да продължим политиката за разкриване на работни места, подпомагане на младите семейства, на пенсионерите, енергийно бедните.

Не реализирахме всички поети за предишния мандат ангажименти, но и нямахме цял мандат. Нямахме възможност например да преодолеем ветото на президента върху промените, които целяха да предотвратят злоупотребата с господстващо положение на търговските вериги над българските производители. Остава като приоритетна задача и преминаването към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и семейно подоходно облагане, които ще възстановят усещането за справедливост и солидарност в обществото.

- Неоспорим факт е, че доверието в политиката е сринато. Могат ли предстоящите избори да разрешат  политическата криза, която се задълбочава все повече и част от причините за това са неудачният преход, неолибералният модел на управление, някои погрешни управленски решения?

За срива на доверието в политическата система, за подкопаването на институциите се работеше усилено. Надявам се в 43-то Народно събрание да не сме свидетели на тази деструкция, която стана белег за участието на ГЕРБ в предишния парламент. Опасност законодателният орган отново да е фрагментиран има. Отговорното поведение на политическите сили обаче изисква да се потърси конфигурация за управление на страната, а както вече отбелязах – БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ трябва да е незаобиколим фактор, независимо дали участва в правителството или е в опозиция. Затова БСП може да се включи в разговори, които да очертаят следващия управленски хоризонт и управленските възможности.

- БСП се обяви категорично против актуализацията на бюджета, против повишаването на цената на електроенергията, против масовите политически уволнения на експерти по всички етажи на властта. Как ще коментирате действията на служебното правителство? Ще предприемете ли конкретни мерки срещу тях след сформирането на 43-то НС?

За съжаление служебният кабинет не безпристрастен във взимането на решения и влезе в ролята на „Б отбор” на ГЕРБ, като се зае да разчиства държавата за евентуално тяхно управление. Той направи съществени промени. Служебната метла обхвана областната администрация, държавни структури и предприятия, енергетиката, транспорта. Навсякъде се връщат лица, свързани с управлението на ГЕРБ. Вместо да се занимава с основното си задължение – да организира честни и свободни избори, служебното правителство вече прокарва и антисоциални политики, за които ГЕРБ се страхуват да поемат отговорност.

Кабинетът на Близнашки надхвърля правомощията си в редица сфери, като например актуализацията на бюджета. Законът за държавния бюджет е основополагащ акт за основните политики на държавата за годината. Според Конституцията, а и според нашето разбиране за принципите на парламентарната демокрация, служебното правителство не бива да упражнява законодателна инициатива в тази посока. Това беше и становището на работодателските и синдикалните организации, които категорично се обявиха против актуализация и с които правителството също не се съобрази. Как служебните министри знаят какви ще са приоритетите и политиките на бъдещия Министерски съвет, на следващото мнозинство в Народното събрание. Друг пример – заложеният нов дълг в размер до 4,5 млрд. лева. В приетия на 1 октомври от Министерския съвет бюджет не става ясно за какво са тези пари, защо страната ни изкуствено се вкарва в ситуация на свръхдефицит.

Впечатление прави как се бърза със скока в цената на тока и то без да са потърсени резервите в системата, които биха позволили да не се натоварват толкова домакинствата и производствата. Освен дефицита в НЕК, причината трябва да се търси също в това, че някой иска хората да платят печалбите на ЕРП-та, ВЕИ-та, приватизираните ТЕЦ-ове, без да си дава сметка, че когато няма потребление и развитие на индустрията, при ниски доходи, гражданите и фирмите имат предел, в който могат да поемат на гърба си нормата на рентабилност или нормата на възвращаемост.

- Каква ще е коалиционната политика на БСП след изборите? С кои партии бихте се обединили и на какъв принцип, за да изпълните обещанията си, но без да прекрачвате 12-те “червени линии”, начертани в предизборната платформа на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ?

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е готова да разговаря за определяне на управленските възможности в един фрагментиран парламент. Мога да подам ръка на всеки политик. Въпросът е тези принципи, които са ясно очертани в нашата платформа, да бъдат изпълнявани от едно мнозинство, в което даваме подкрепа на дадено правителство.

Намеците за участие на БСП в някаква коалиция обаче са част от предизборната кампания. Всички разговори трябва да бъдат открити и БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е влязла открито в изборите с предизборната си платформа и ангажиментите в нея – за по-справедливо данъчно облагане, развитие на големите инфраструктурни проекти, създаване на работни места и реализиране на геостратегическото място на България, търсене на съгласие за изграждане на индустриални предприятия и развитие на енергетиката. Нито официално, нито неофициално, такива въпроси не са коментирани между политическите сили, поне от страна на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Нека да приключат изборите, те ще определят и отговорностите и възможностите за управленски конфигурации.

- Вашето послание към избирателите, които ще застанат пред урните в неделя

На 5 октомври избирате между политика за големите и политика за мнозинството. Гласувайте за достоен живот в справедлива държава – той е възможен. Подкрепете БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за силно ляво представителство в следващия парламент, което ще защитава интересите на огромната част от българските граждани и ще ни направи зависими единствено от вас.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори