Миков: Работим за ускорено предоставяне на гражданство на българите в Украйна

Миков: Работим за ускорено предоставяне на гражданство на българите в Украйна

„За нас е изключително важно правителството да има свой план за действие при негативен сценарий, както в икономическата сфера, така и по отношение на защитата на българите в Украйна, които нямат българско гражданство. Работим по законодателна инициатива за бързо даване на гражданство на граждани с български етнически произход. Това ще бъде знак за нашите сънародници, живеещи в Украйна”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията. На него бе обсъдена ситуацията в Украйна, а левицата излезе със своя декларация по кризата.

„Доста внимание обърнахме на въпроса за санкциите. В парламентарния контрол БСП Лява България последователно търси отговорите на въпросите, които засягат интересите на България и българските граждани. България е изключително губеща от контрасанкциите на Русия. Ще търсим, включително чрез нашите представители в Европейския парламент, европейска солидарност по въпроса”, подчерта Миков.

Лидерът на социалистите отбеляза, че санкциите водят до намаляване на цените на българските стоки и от това страдат българските производители. Затова от БСП ще настояват за спешни мерки на правителството в тази насока.

България е коректен член на Северноатлантическия пакт, но не бива да бъде фронтова държава, каквато позиция отстояват някои политици, категоричен беше Миков в коментар по съобщенията за разполагане на чужди военни подразделения и техника на българска територия.

„Подкрепяме всички справедливи протести срещу въвличането на България в преки военни действия. Ще внесем по този повод проект за декларация на Народното събрание”, добави Михаил Миков.

ГЕРБ продължават дясната политика от предишния си мандат

На заседанието на Изпълнителното бюро е било обсъдено и решението на Агенцията за приватизация, което засяга съдбата на БДЖ – „Товарни превози”, стана ясно по време на пресконференцията. Михаил Миков заяви, че БСП е категорично против приватизацията на печелившото поделение на държавните железници и отбеляза, че тя засяга и „Пътнически превози”. „Явно ГЕРБ продължава дясната политика от първия си мандат”, посочи председателят на БСП.

„Обсъждахме и въпроса за т.нар. газов разпределител. Смятаме, че става въпрос по-скоро за кризисен PR след провала на проекта „Южен поток”,” каза Миков и добави: „Учуден съм от поведението на комисаря Шефчович за енергийните трасета през Украйна”.

България има нужда от нова лява политика

„България има нужда от нова лява политика, от анализ и преразглеждане на т.нар. неолиберални реформи в здравеопазването, в пенсионната система”, заяви Михаил Миков. По думите му от началото на здравната реформа парите за здравеопазване са се увеличили с 1 000%, а потенциалните пациенти с около 2 млн., но здравеопазването функционира все по-лошо. „По отношение на т.нар. пенсионна реформа  можем да стигнем до констатацията, че пенсионният модел е изчерпан”, добави лидерът на левицата.

„Политици, които не искат да признаят краха на тези неолиберални реформи с промените в тези системи се опитват да им вдъхнат малко живот. Демографската структура, икономическата перспектива са тези, които влияят на тези системи”, коментира още Миков.

Нужни са автентични представители на левите хора в България, смята председателят на БСП. След конгреса през април ще бъдат приети т.нар. „леви стандарти”, с които трябва да се съобразят всички, които искат да получат подкрепата на БСП за предстоящите местни избори, добави лидерът на социалистите.