Михаил Миков: Предлагаме решение за бюджета, дефицитът може да е под 3%

Михаил Миков: Предлагаме решение за бюджета, дефицитът може да е под 3%

До края на деня или в сряда Коалиция БСП Лява България ще внесе в Народното събрание законопроект, който предлага решение за бюджетния дефицит, така че той да не се превишава при осигуряването на средства за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете. Това обяви на пресконференция в централата на партията председателят Михаил Миков.

„Що се отнася до актуализацията на Бюджет 2014, има възможности от резерва на Управление „Банково” да бъдат осигурени средства за допълване на фонда за изплащане на гарантираните от закона депозити. Това е първият вариант. По наша информация там има около 4 млрд. лева – далеч повече от необходимите”, обясни Миков. „Вторият вариант е да се търси ангажиране на ресурси от частните пенсионни фондове, те и без това в момента нямат особена доходност, които в този момент да се използват, при едни нормални и добри условия, за повишаване на капиталоемкостта на Фонда за гарантиране на влоговете”, добави лидерът на левицата. „Има възможности за намиране на ресурси и по този начин. Тук не става въпрос социалистите да посягат, а за създаване на условия за инвестиции от страна на тези фондове в помощ на Фонда за гарантиране на влоговете – едни вземания, които при всички случаи са осигурени и обезпечени от държавата”, уточни Михаил Миков.

Според председателя на БСП превишаването на бюджетния дефицит крие рискове и дава лош сигнал и по отношение на инвестициите в България, и по отношение на стабилността, и по отношение на това, че България е един дисциплиниран участник в механизма от Маастрихт. „Т.е. ние можем да спазваме един бюджетен дефицит в рамките на 3%. Смятаме, че едно такова решение е добро за България”, подчерта Миков.

„Наблюдаваме и следим с интерес различните варианти, които се предлагат на публиката за актуализацията на бюджета, като се тръгне от варианта „Орешарски”, мине се през варианта „Близнашки” и се стигне до последната, трета версия на актуализацията”, добави Миков. „Ще бъдем изключително настойчиви за един сериозен факторен анализ, който да покаже кои са причините и кое налага актуализацията в тези размери извън падналите приходи, които се дължат и на други обективни икономически причини”, посочи лидерът на левицата.

Михаил Миков призова също за запазване на правата на опозицията в 43-то Народно събрание, върху които се прави опит да се посегне с предстоящите промени в правилника за работа на парламента. Той допълни и, че от левицата ще настояват да се запази достигнатото по отношение на: парламентарния контрол върху изпълнителната власт, директното излъчване на парламентарните заседания, включително заседанията на парламентарни комисии, както и постигнатото по отношение участието на неправителствените организации в работата на Народното събрание.