Миков: Министерският съвет да отложи влизането в сила на закона за предучилищното и училищното образование

Миков: Министерският съвет да отложи влизането в сила на закона за предучилищното и училищното образование

Ако не го направи, ние ще внесем законопроект за отлагането му

„Ние, от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, настояваме до сряда Министерски съвет да внесе законопроект за отлагане влизането в сила на Закона за предучилищното и училищно образование. Ако не бъде внесен до сряда, то ние ще внесем такъв законопроект, защото смяната на министри не решава нищо”. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ лидерът на левицата Михаил Миков. По думите му политиката на ГЕРБ в две правителства е последователна в тази сфера – последователна в хаоса в системата, последователна в убиването на патриотизма и възпитанието в българското средно образование, последователна в тежките поражения, които нанася на българските деца. „Политика, заложена и финансирана с поне десетина милиона лева. Крайно време е да започнат да излизат имената на тези експерти, които местят напред-назад „История Славянобългарска”, Ботев, Вапцаров, Смирненски, които обезкостяват гръбнака на българското образование”, каза още Миков. Лидерът на БСП прочете и част от имената на вносителите на закона и подчерта, че самият министър не е вносител, а реакцията на премиера, който поиска оставката му, няма как да е навременна, защото за тези проблеми от ляво са предупреждавали многократно.

Миков обобщи резултатите от закона. „Единствената реформа в образованието е премахване на автори и произведения. Отпадат „История Славянобългарска”, Ботев, Смирненски, Вапцаров. Под натиска на обществото се връщат незнайно кога, незнайно къде, незнайно по какъв начин те ще станат достояние на българските ученици в училище”, каза още той. По думите му отпадат и цели периоди от българската история заради политическата коректност на днешното управление, заради това, че „трябва да сме кротки, благи, да не четем бурните стихове на Ботев и Вапцаров”. Миков продължи, че практически законът урежда търговски практики с многобройните учебници, печатници и най-вече с печалбите около тях. „Регламентирахте домашното образование, с което върнахте българската народна просвета в 19-ти век, тогава, когато още няма самостоятелна българска държава. Проблемът с домашното образование е и друг. Ако в училище може да се санкционира проповядването на радикален ислям, как ще контролира общество, държава дали такова обучение не се провежда в домашни условия?”, каза още лидерът на БСП.

Миков попита какво означава, че всяко училища, въз основа на съответния рамков учебен план, ще разработва училищен учебен план, съобразно интересите на учениците и възможностите. „Ако има петима учители по физкултура, то сигурно половината програма ще бъде само по физкултура или по пеене и рисуване – не, че от тези предмети няма нужда”, даде пример Миков. Той бе категоричен, че образованието не е услуга, както управляващите го разглеждат, не е бизнес, около който редица фирми да печелят от образованието на българските деца, а е благо, конституционно закрепено. „Правото на образование е неотменимо човешко право и то трябва да бъде гарантирано от държавата за всяко дете, за всеки гражданин – при равни условия, които да дадат и равни възможности на българските деца”, категоричен бе Михаил Миков. Той се обърна към управляващите: „Днес призоваваме отново онези, които откраднахте просветата от българските деца, да я върнете там, където е мястото й и да спрете с лабораторни бизнес упражнения с образованието, защото това е вредно за българската нация, вредно е и за вашите деца, не само за децата, чиито родители изригват днес на протест в социалните мрежи”, завърши Михаил Миков.

Пълният текста на декларацията:

Случващото се в системата на образованието е типичен видим резултат на управлението на ГЕРБ. Политика, заложена и финансирана с поне десетина милиона лева и крайно време е да започнат да излизат имената на тези експерти, които местят напред- назад История Славянобългарска, Ботев, Вапцаров, Смирненски, които обезкостяват гръбнака на българското образование. С тази политика се пренебрегва националният интерес, всява  се хаос и страх сред гражданите.

Вредният Закон за предучилищното и училищното образование поставя под въпрос бъдещето на българите като народ с общо национално самосъзнание, но също така и възможността на децата за равен шанс за развитие и житейска реализация. Проблемите в закона не могат да се представят за изненадващи. Добре е, че и обществото го разбира. Все повече родители, деца, общественост ще усещат това, което ГЕРБ им сервира като политика в средното образование. Ние предупреждавахме за тях многократно. Предупреждаваха учители, родители, общественост. Затова и реакцията на премиера срещу закона няма как да е своевременна днес, месеци след като ние назовахме проблемите, заради които на министри се искат оставките сега. Още повече, че самият министър не е вносител на законопроект и ако имената на експертите, усвоили милионите от Европа, за да направят тази каша в средното образование, все още не са известни на широката публика, то имената на тези 39 народни представители, Георг Георгиев не е сред тях, са известни.

МИЛЕНА ЦВЕТАНОВА ДАМЯНОВА
КОРНЕЛИЯ ДОБРЕВА МАРИНОВА
СНЕЖАНА ГЕОРГИЕВА ДУКОВА
ИРЕНА ИВАНОВА КОЦЕВА
ГАЛЯ ЕНЕВА ЗАХАРИЕВА
ЛЪЧЕЗАР БОГОМИЛОВ ИВАНОВ
ПЛАМЕН ИВАНОВ МАНУШЕВ
ПЕТЯ ЦВЕТАНОВА АВРАМОВА
РАЛИЦА ТОДОРОВА АНГЕЛОВА
ДАРИН ИВАНОВ ДИМИТРОВ
ЖИВКО ИВАНОВ МАРТИНОВ
СИЛВИЯ АНАСТАСОВА ХУБЕНОВА
КРАСИМИР ЛЮБОМИРОВ ВЕЛЧЕВ
ДАНИЕЛА ВЛАДИМИРОВА САВЕКЛИЕВА
КИРИЛ ДОБРЕВ ДОБРЕВ
ВЯРА МИХАЙЛОВА ЦЕРОВСКА
ДЕСИСЛАВА ЙОРДАНОВА КОСТАДИНОВА-ГУШЕВА
ПЕНЧО СТОЯНОВ ПЕНЧЕВ
АННА ВАСИЛЕВА АЛЕКСАНДРОВА
РУМЕН ИВАНОВ ИВАНОВ
КРАСЕН ГЕОРГИЕВ КРЪСТЕВ
АЛТИМИР ЕМИЛОВ АДАМОВ
НЕНО ХРИСТОВ ВЛАЙКОВ
СВЕТЛАНА АНГЕЛОВА НАЙДЕНОВА
ХРИСТО ГЕОРГИЕВ ГАДЖЕВ
ПАВЕЛ АЛЕКСЕЕВ ХРИСТОВ
СТАНИСЛАВ СТОЯНОВ ИВАНОВ
АЛЕКСАНДЪР РУМЕНОВ НЕНКОВ
ДЖЕМА МАРИНОВА ГРОЗДАНОВА
ДЕСИСЛАВА ВЪЛЧЕВА АТАНАСОВА
ЦВЕТА ВЪЛЧЕВА КАРАЯНЧЕВА
ДИМИТЪР БОЙЧЕВ ПЕТРОВ
ДИМИТЪР ХРИСТОВ ЖЕЛЕВ
ДИАНА ИВАНОВА ЙОРДАНОВА
ДИМИТЪР НИКОЛОВ ЛАЗАРОВ
СТЕФАНИ МИХНЕВА МИХАЙЛОВА
ЕВГЕНИЯ БИСЕРОВА АЛЕКСИЕВА
ДИМИТЪР БОРИСОВ ГЛАВЧЕВ
КРАСИМИРА ПЕНЕВА АНАСТАСОВА

Днес призоваваме отново онези, които откраднахте просветата от българските деца, да я върнете там, където е мястото й, и да спрете с лабораторни бизнес упражнения с образованието, защото това е вредно за българската нация, вредно е и за вашите деца, не само за децата, чиито родители изригват днес на протест в социалните мрежи. Какво означава, че всяко училища въз основа на съответния рамков учебен план, ще разработва училищен учебен план, съобразно интересите на учениците и възможностите. Ако има петима учители по физкултура, то сигурно половината програма ще бъде само по физкултура или по пеене и рисуване – не, че от тези предмети няма нужда.

Образованието не е услуга, както вие го разглеждате, не е бизнес, около който редица фирмички са се заложили, за да печелят от образованието на българските деца, а е благо, конституционно закрепено. Правото на образование е неотменимо човешко право и то трябва да бъде гарантирано от държавата за всяко дете, за всеки гражданин – при равни условия, които да дадат и равни възможности на българските деца.

Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ сме убедени и продължаваме да отстояваме, че е важно за всеки българин да бъде запазен общественият характер на българското образование, утвърждаван от Освобождението до днес чрез Закона за народната просвета, който вие задраскахте от българската законодателна история, от времето на Вазов и други министри, от времето на структуриране на българската нация в Третата Българска държава.

Като резултат в закона днес имаме: единствената реформа в образованието е премахване на автори и произведения. Отпадат „История Славянобългарска”, Ботев, Смирненски, Вапцаров. Под натиска на обществото се връщат незнайно кога, незнайно къде, незнайно по какъв начин те ще станат достояние на българските ученици в училище. Отпадат цели периоди от българската история заради политическата коректност на днешното управление, заради това, че трябва да сме кротки, благи, да не четем бурните стихове на Ботев и Вапцаров. Практически законът урежда търговски практики с многобройните учебници, печатници и най-вече с печалбите около тях. Регламентирахте домашното образование, с което върнахте българската народна просвета в 19-ти век тогава, когато още няма самостоятелна българска държава. Проблемът с домашното образование е и друг. Ако в училище може да се санкционира проповядването на радикален ислям, как ще контролира общество, държава дали такова обучение не се провежда в домашни условия?

Уважаеми народни представители, предвидихте, че основното образование се завършва в 7-ми вместо в 8-ми клас , за да отпадат по-малко ученици. И в момента в България има 12% отпадащи ученици. Ако учат до пети клас, сигурно още по-малко ще отпадат, но това, което ви пречи, е конституционната разпоредба и затова решихте, че може да се учи до дести клас, но ще получаваш диплома за осми клас. Що за безумие в този закон, което изсипахте на главите на българските граждани?

Уважаеми народни представители, ние сме убедени, че при сегашните противоречия в обществото и при сегашната социално-икономическа картина е необходимо училището, освен образователни, да има социални и възпитателни функции, защото всички гледате по телевизията агресията по улиците, агресията в училище, агресията на всяко място, където се събират хора. Е, няма ли смисъл българската държава, българското общество и най-вече българското училище също да участва в този възпитателен процес, който малко да повлияе на това, което се случва.

Ние не приемаме контролът в средното образование да се извършва от инспекторат към Министерския съвет, изграден на чисто политически принцип, защото тази политизация и натиск върху учители, директори няма да доведе до нищо друго, освен до ново партизиране на системата, което бяхме позабравили.

Уважаеми народни представители, необходимо е ясни ангажименти, права и отговорности на държавата, на общините, на обществото, на семейството, за да знаят учители, родители какво ги чака от този закон с триста и петдесет текста, от този закон, който учители и родители ще трябва да учат сигурно в следващите 10 години от неиздадените подзаконови актове, които тепърва ще разкриват нови и нови страници от онова политическо разбиране, включено в идеята за този закон срещу онези 10 милиона лева, усвоени европейски пари.

Уважаеми народни представители, ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настояваме до сряда Министерски съвет да внесе законопроект за отлагане влизането в сила на този закон. Ако не бъде внесен до сряда, то ние ще внесем такъв законопроект, защото смяната на министри не решава нищо. ГЕРБ поне по тази политика в две правителства са последователни – последователни в усвояване на европейските пари, в хаоса в системата, последователен в убиването на патриотизма и възпитанието в българското средно образование, последователни в тежките поражения, които нанася на българските деца. В сряда, ако не бъде внесен такъв законопроект, ние ще го внесем от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори