Миков: Гласуваме против правителството, това е позицията на Изпълнителното бюро

Миков: Гласуваме против правителството, това е позицията на Изпълнителното бюро

Изпълнителното бюро на БСП препоръчва на Парламентарната група на БСП Лява България да гласува против Министерския съвет, който ще се формира. „Има още време дотогава, но това е позицията”, заяви председателят партията Михаил Миков на пресконференция след заседание на бюрото в партийната централа.

Говорителят на партията Атанас Мерджанов обърна внимание на продължаващите консултации по сформирането на новата изпълнителна власт: „Цял месец демонстрация на преговори, които започнаха полезно според нас, но начинът по който се водят и ще приключат води към едно политическо фиаско”, коментира той.

По думите на Мерджанов „повече от ясно е, че става въпрос за пазарлък за секторни политики и министри. Ние ще бъдем безкомпромисни по всяка една простъпка на следващото правителство”, категоричен беше говорителят на левицата.

БСП предлага закон за функциите на служебното правителство

БСП обмисля да предложи закон за определяне функциите на служебния кабинет, обяви Михаил Миков. По думите му действията на служебния кабинет са надхвърлили конституционните му правомощия.

„Коментирахме въпроси, свързани със законодателната инициатива на служебното правителство”, отбеляза Миков. Социалистите са обсъдили и кадровите решения на служебния кабинет, действията му в определени сфери и по отношение на изразходваните средства.

„Прави впечатление, че промените са направени в т.нар. ресурсни ведомства”, посочи лидерът на БСП Лява България. Той обърна внимание и на организираните в последните дни на служебния кабинет обществени поръчки, включително в такива ведомства, които предстои да бъдат закрити.

В БСП ще има промени, а не раздели

Михаил Миков отговори и на интереса на медиите по отношение на очакваните промени в Българската социалистическа партия. По думите му те ще бъдат свързани с ефективността на работата, а не с персонални раздели.

„Не смятам да се разделям с никого. Не съм свел промените до вниманието на колегите си още. Ще ги коментираме на заседание на Изпълнителното бюро преди Националния съвет”, отбеляза Миков.

Промените в Изпълнителното бюро ще бъдат обсъдени на Националния съвет на партията от 14:30 часа в петък. „Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова са полезни за партията”, каза още Миков в отговор на журналистически въпрос.

По думите на Миков заседанието на Изпълнителното бюро е било динамично. „Бяха разгледани редица въпроси, информация за проведените областни съвети на БСП и набелязване на организационни мерки. Бе обсъден първоначален материал за оценка на прехода”, каза председателят на партията.