Михаил Миков: Голяма част от заема няма да влезе в България

Михаил Миков: Голяма част от заема няма да влезе в България

Одобреният от управляващите нов заем е най-големият дълг в историята на Третата българска държава. Става въпрос за главница от 16 млрд. лв., а с лихвите – от 20 до 25 млрд. лв., които ще трябва да се връщат в условия на стагнираща икономика. Това заяви председателят на БСП по време на участието си в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Голяма част от тези пари няма да влязат в България, а ще се въртят в Европа, както става и с нашите резерви. Трябва да се прави сравнение при какви лихви даваме нашите ресурси и при какви лихви вземаме“, отбеляза Миков и добави, че тепърва ще излизат много детайли за договора за заема. Лидерът на левицата определи условията като заробващи и посочи, че ще се стигне до промяна в съотношението между външния и вътрешния дълг, което в момента е приблизително 50 на 50%.

„Българските финансови институции имат много пари, само че българското правителство избра да плаща лихви в чужбина, да се откаже от суверенитет, защото цялата подсъдност е в чужди съдилища в Англия, да се откаже от такси, данъци и всякакви неустойки – всичко е за сметка на държавата“, каза още Михаил Миков.

Лидерът на социалистите коментира обясненията на властта, че заемът се е наложил заради натрупани в миналото дългове и дефицити. „Да се оправдаваш с миналото за непрозрачните, неизгодните договори, които сключваш е меко казано несериозно. Да не дадеш ясно обяснение колко ще струва това не на тези, които поемат дълга, а на тези, които плащат главницата и лихвите, е меко казано некоректно. Това ще бъде отговорността на правителството и тя няма как да се разположи назад във времето и да се стовари върху опозицията“.

„Ние не сме априори против дълговете, но искаме те да се сключват обосновано, прозрачно, при изгодни, а не заробващи за страната условия, да се обосновава за какво ще се харчат парите, а не да се обещават неща, на които никой не може да повярва“, коментира председателят на БСП.

БСП отстоява българските интереси

„Внушението, че БСП е против НАТО се използва и за вътрешна и за външна консумация, но няма нищо общо се действителността. Този въпрос нито е поставян, нито стои за нас по някакъв начин“, заяви Михаил Миков. Лидерът на левицата категорично отхвърли обвиненията за „прегръдка“ с „Атака“ и преосмисляне на отношението към Северноатлантическия алианс. „Евтините внушения на Биков, на Първанов, на Инджев, няма да променят представата на българските граждани“, категоричен бе той.

„В момента управлението е антируско. Вместо да търсим едно омиротворяване на обстановката в Украйна, едно балансирано отношение и с Украйна, и с Русия, външният министър, президентът го раздават крайни русофоби. И тук не става въпрос за БСП, за „Атака“ или за някоя друга партия, а че се излъчват сигнали за една вредна за България политика“, добави председателят на Социалистическата партия.

„Всички трябва да бъдат българофили и да отчитат на първо място интереса на България. Този изпит трябва да го държи всеки и от това как го издържа, ще зависи и оценката на хората“, посочи Миков. По думите му БСП не може да заема нито проруска, нито проамериканска позиция.

„БСП трябва да отстоява това, което е в интерес на България, а в интерес на България е да има добри отношения с Русия. И не само икономически, а и политически, и културни – това искат българските граждани и затова излизат по улиците и площадите“, каза още лидерът на левицата.

Европа да прочете урока за краха на неолибералния модел

„Нито се възхищавам от СИРИЗА, нито се плаша. Наблюдавам с внимание какво ще постигне“. Това заяви председателят на БСП в коментар на победата на радикалната гръцка левица над традиционната по време на парламентарните избори в южната съседка.

„Истината е, че големият урок за краха на неолибералния модел трябва да го прочетат не само гърците и българите, а и цяла Европа – колкото по-скоро го стори, толкова по-добре ще бъде за бъдещето на Европейския съюз“, подчерта Михаил Миков.