Михаил Миков: За да има България е важно наследството на нашите учители

Михаил Миков: За да има България е важно наследството на нашите учители

„Честит празник на всички, които са дали много на българската наука, изкуство и култура. Искам да ви благодаря за всички години, цялата последователност, с която вие сте се обрекли да служите на културата, науката, на просветата“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на среща в НДК с над 250 дейци на образованието, науката и културата по случай 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета. Той бе категоричен, че за да има България българска нация и българско самосъзнание, е важно онова наследство, което нашите учители, писатели, поети и артисти са ни оставили, за да пренесем на нашите деца.

„Имах щастието на 24 май да бъда в едно малко молдовско селце – Твърдица и да видя как около 200 години буквите са тези, които са пренесли националната идентичност на хората, които живеят там, през различни власти и управления“, обясни Миков. По неговите думи буквите така, както ги тачат там, създава наистина уникално усещане. „Увлечени в нашия делник и това, че повечето табели по улиците и вестниците са на български, пропускаме да оценим важността и значението на това да пишем и четем с български букви“, подчерта председателят на БСП.

Михаил Миков пожела на младите да пишат с български букви в социалните мрежи и на телефоните си и да учат повече хора да пишат и четат на български. Миков честити и наградата “Аскеер” за цялостно творчество на народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и обичан български актьор Стефан Данаилов.

Стефан Данаилов: БСП е партията, която наистина мисли за българската култура

„Опитвам се отблизо да наблюдавам процеса в българската култура. Сред нас са хората, които винаги застават зад идеите, които ние искаме да споделим. Каквото и да говорим, БСП е партията, която наистина мисли за културата, за бюджетите на българската култура и за развитието на нацията“, каза народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стефан Данаилов. Той подчерта, че присъствието на толкова много хора, изпълнили залата, показва, че не всичко е загубено. „Позволете ми от сърце да ви поздравя с празника и ви пожелавам здраве и творчески успехи“, заключи Стефан Данаилов.

Ирена Анастасова: Учителите създават бъдещето

„За 25 години ние не намерихме път и посока за нашето образование. Имаше много реформи заради самите реформи. Имаше безумен брой учебници и екзотични идеи, но в крайна сметка се увеличи неграмотността, броят на отпадналите ученици и нещата са такива, каквито са днес“. Това заяви Ирена Анастасова, директор на 125 СОУ – София. Според нея радостното е, че в целия този период БСП, когато е участвала в управлението, се е опитвала да промени нещата.

„Бяха направени добри стъпки, но за съжаление те останаха само стъпки“, подчерта тя. „Но ние въпреки всичко не трябва да губим надежда. Ние сме учители не просто по професия, а защото това е наша вътрешна потребност и призвание“, каза още Анастасова. По нейните думи като такива, учителите са в началото на живота на всяко едно дете. „И защото знаем, макар и невидим нашият труд и работа, те са много важни. Ние създаваме бъдещето“, заключи Ирена Анастасова.

На мероприятието присъстваха народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова, Мариана Бояджиева и Стоян Мирчев, представители на водещи медии в страната и гости.